Den perfekte kaken

Det har aldri vært enklere å finne den perfekte kaken, enten du ønsker å lage den selv, eller du vil ha den ferdiglaget av en baker eller konditor. Dersom du søker etter kakeoppskrifter på nettet, finner du tusenvis av tips til hva du kan tilsette som smak og hvordan du kan dekorere kaken. Du trenger ikke lenger velge den klassiske runde bløtkaken, for hobbybutikker selger kakeformer i mange fasonger og størrelser.

Start med en grunnoppskrift

Dersom du skal bake selv, er det greit å starte med en grunnoppskrift på sukkerbrød. Dette er enkelt å lage, ved å piske eggedosis og tilsette de tørre ingrediensene. Men ikke nøye deg med dette. Eksperimentér med ulike ingredienser. Du kan tilsette sjokolade, lakrispulver, krydder, farge og flytende smak i selve kakebunnen for å gi den det lille ekstra. Når kaken skal pyntes, er det også gøy å eksperimentere med ulike farger og smaker i fyllet. Hvis du planlegger å bake en kake til en spesiell anledning, er det lurt å prøvebake flere ulike kaker først, og smake deg fram til den du liker best. Kanskje har du også familie eller venner som gjerne stiller opp som prøvesmakere mens du perfeksjonerer oppskriften.

Tilpass kaken til mottakeren

Når du skal bake til andre, er det alltid best å tilpasse kaken til mottakeren. Tenk gjennom hva de liker. Det er for eksempel ikke alle som liker marsipanlokk på kaken. Kanskje har mottakeren et favorittbær du kan bruke til fyllet, eller kanskje du kan tilsette mottakerens favorittfarge enten i selve kakebunnen eller i dekoren. Kakepynten kan selvsagt også tilpasses. Du kan pynte med roser hvis mottakeren er hageentusiast, og hvis du skal bake til en ung fotballspiller kan kakedekoren være grønn med små fotballer på toppen. Du kan kjøpe både kakedekor i plast og spiselig kakepynt i mange varianter. Kaken kan selvsagt også skjæres til ulike former dersom du ikke finner en kakeform som er akkurat slik du gjerne vil ha den. På den måten kan du lage alt fra en bløtkakeelg til et bløtkaketog. I et barneselskap vil det passe kjempefint med en kake som har en morsom fasong.

Kjøpe bløtkake ferdig

Det er selvsagt ikke alle som har tid eller lyst til å bake selv, og da er det lov å kjøpe ferdigkake. Hvis det er snakk om en større anledning, for eksempel konfirmasjon eller bryllup, er det neppe tid til å bake alt selv uansett, og da kan det nærmeste bakeriet helt sikkert hjelpe deg. De har kanskje bare vanlige runde kaker i salgsdisken til vanlig, men bakere er gjerne behjelpelig med å lage den helt spesielle drømmekaken du ønsker deg. Kanskje en prinsessekake, en kakeborg eller en diger bryllupskake til den store dagen. Snakk med bakeren og fortell hvordan du ønsker at kaken skal være. Bakerne kan også tilsette farge og smak etter ønske, så mulighetene er mange.

Avanserte kaker

Noen bløtkaker kan være rene mesterverk, formet som figurer eller bygd opp i mange etasjer. Av og til kan bløtkaker være nesten for fine til å spises, men husk at de også skal smake godt. Utseendet er bare én av tingene du må tenke på når du baker. Men det er selvsagt morsomt å servere en kake som virkelig skiller seg ut, enten du har laget den selv eller kjøpt den ferdig. Hvis du vil bli skikkelig flink til å lage kaker, må du øve. Heldigvis er det lettere enn noen gang å lære baking. Du kan se videoer på internett som hjelper deg å forme og sette sammen bløtkaker. Søk gjerne på engelsk, for eksempel med ordene «cake baking videos». Det dukker opp mange flere søkeresultater på engelsk enn på norsk. Husk også at mange bakeverktøy, kakeformer og tilbehør enkelt kan bestilles på nettet. Med godt utstyr og litt øvelse, er det utrolig hva du kan bake selv. Ikke forvent perfeksjon første gang. Skal du servere en spesiell kake bør du prøvebake den mange ganger først, så begynn å øve i god tid før den store dagen.